Telefon
WhatsApp
KCDP cezasızlığa karşı uyardı: Her 3 günde 1 kadın erkek şiddetiyle öldürülüyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2025 yılının ilk 6 ayına dair kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerine ilişkin hazırladığı raporu, Beşiktaş Zübeyde Ana Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Çok sayıda kadının katıldığı toplantıda raporu platform temsilcisi Esin İzel Uysal okudu.

Uysal, 2025’in ilk 6 ayında 136 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 145 kadının ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini belirtti. Verilere göre, kadınların yüzde 65’i evlerinde, yüzde 35’i ise evli oldukları erkekler tarafından katledildi. Uysal, "Bu cinayetlerin 96’sı aile üyeleri tarafından işlendi. 15 kadın, adli sicil kaydı olan erkeklerce öldürüldü. 9 kadının öldürüldükleri sırada aktif koruma kararları bulunuyordu" dedi.

Rapora göre, öldürülen kadınlardan 78’i ateşli silahlarla, 36’sı kesici aletlerle, 11’i boğularak, 6’sı darp edilerek, 3’ü yakılarak hayatını kaybetti. 2 kadının ise nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi. Bu veriler, kadınlara yönelik şiddetin sadece bireysel değil, sistemsel bir sorun olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Uysal, kadına yönelik şiddetin engellenebilmesi için öncelikle 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un etkin şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı. Aile odaklı politikaların kadınları korumadığını ifade eden Uysal, "Cezasızlık politikaları sona ermelidir. Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çekmiş olsa da, bu sözleşme bir insan hakları sözleşmesidir ve hala bağlayıcılığı sürmektedir. Tüm çözüm yolları İstanbul Sözleşmesi'nin içinde yer alıyor" dedi.

KCDP temsilcisi Şirin Yalıncakoğlu da söz alarak, çok sayıda kadının ölümünün “intihar” ya da “kaza” olarak kayıtlara geçtiğini, bu nedenle faillerin yargılanmadan dosyaların kapatıldığını belirtti. Yalıncakoğlu, "Tuba Yavaş, Duygu Bölükbaş, Pınar Bulunmaz, Yeşim Akbaş, Şebnem Çöker gibi birçok kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Bu ölümlerin peşini bırakmıyoruz. Eğer birleşirsek, örgütlenirsek bu düzeni değiştirebiliriz" dedi.

Toplantıya katılan DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Nalan Ilgın da partisi adına İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden taraf olunmasının öncelikleri arasında olduğunu söyledi. Ilgın, "Kadınlar emniyete başvurduklarında yalnız bırakılıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği temel alınmadan hiçbir politika başarılı olamaz. Biz kadınları güçlendirecek adımları birlikte atacağız" ifadelerini kullandı.

Toplantıda söz alan Hüsniye Yıldırım ise 2018 yılında şüpheli şekilde ölen kızı Aysun Yıldırım için yıllardır adalet mücadelesi verdiğini dile getirdi. Dosyanın "kovuşturmaya yer yok" kararıyla kapatıldığını hatırlatan Yıldırım, “İlk savcı bizim yanımızdaymış gibi konuştu, sonra sanki suçlu bizmişiz gibi davranıldı. Adaletin peşini bırakmayacağım. Birlikte olursak evlatlarımızın hesabını sorabiliriz” dedi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Yazarlarımız

Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği